Asociatia pentru Prevenirea si Tratamentul Tulburarilor de Alimentatie APTTA

ABORDAREA MULTIDISCIPLINARA A TULBURARILOR DE ALIMENTATIE

Controlul alimentar exacerbat in anorexie si bulimieDr Ciobanu Corina - medic neuropsihiatru si psihoterapeut la Spitalul Obregia, presedinta asociatiei APTTA

Tulburarile de alimentatie sunt afectiuni complexe prin plurifactorialitatea etiologiei, specificul psihopatologiei si multitudinea de complicatii somatice care toate la un loc determina dezadaptarea persoanelor afectate. Recunoasterea si tratarea cat mai devreme a acestor afectiuni va ajuta persoanele in cauza sa-si reia cursul normal al vietii fara a se ajunge la complicatii somatice grave, uneori cu potential letal.

Atat pentru pacientii tratati in sistem de ambulatoriu, cat si pentru cei tratati in sistem de spitalizare, rolul echipei terapeutice formata din psihiatru, psihoterapeut, medic internist, nutritionist, endocrinolog este recunscut ca absolut obligatoriu.

Fiecare membru al echipei intervine intr-una din etapele bolii caracterizata de anumite mecanisme fiziopatologice si psihopatologice, scopul comun find vindecarea persoanei afectate.

Intr-o prima etapa, in functie de gravitatea tulburarii de alimentatie, cand exista numai o preocupare pentru o dieta alimentara, iar scaderea in greutate este pana in 15%, interventia psihoterapeutica si a medicului nutritionist este benefica si pacientul se poate trata in sistem de ambulatoriu.

In situatia in care in cursul psihoterapiei si a consilierii nutritioniste persoana continua sa scada in greutate, preocuparile pentru slabire devin adevarate obsesii, pana la intensitate deliranta, asociate cu alte modificari de comportament (depresie cu retragere sociala, anxietate, ritualuri in comportamentul alimentar, insomnii, stari de agitatie psihomotorie), atunci este obligatorie evaluarea si terapia psihitrica in paralel cu evaluarea si terapia eventualelor complicatii somatice de catre medicul internist si endocrinolog. In functie de rezultatele evaluarilor si a terapiilor somatice si psihiatrice coroborate cu psihoterapia individuala si de familie, persoana poate fi tratata in ambulatoriu (de preferat intr-un centru specializat pe problema) sau internata in spital.

Spitalizarea este obligatorie cand scaderea in greutatea corporala a scazut cu mai mult de 15%, indicele de masa corporala este mai mic de 18 si pacienta desi foarte slaba, se vede tot grasa si doreste in continuare sa slabeasca. Un indice de masa corporala de 16 este considerat o stare cu risc crescut pt persoana in cauza si trebuie internata de urgenta in spital.

Se trateaza tulburarea de alimentatie, dar si afectiunea psihiatrica comorbida (depresie, anxietate, tulburare de personalitate, tulburare obsesiv compulsive, tulburare psihotica) si in acest caz tratamentul se poate intinde pe o perioada mai mare de timp, pentru a preveni recaderile. Este obligatorie continuarea psihoterapiei individuale, de familie si de grup, atat cat este nevoie ca pacientul sa dobandeasca capacitati de adaptare cu reluarea cursului normal al vieti private si sociale.

De foarte multe ori in acest moment este nevoie de interventia asistentului social. El poate ajuta la integrarea scolara, profesionala, familiala si sociala a persoanelor afectate de o tulburare de alimentatie care pt insanatosire au fost nevoite sa intrerupa legatura cu mediile in care activau.

Sustine-ne in retelele sociale! Da-ne Like!

Recomandari

Ne place si vrem sa stiti si voi.

  • Palatul Copiilor - pentru activitati extraordinare cu copiii, in special cursul de teatru