Asociatia pentru Prevenirea si Tratamentul Tulburarilor de Alimentatie APTTA

Cercetare stiintifica si noutati in tulburarile de alimentatie

21.01.2013

EDNOS modificat in DSM-V

Manualul de Diagnostic si Statistică a Tulburărilor Mentale, editia a 5-a DSM-V, a Asociatiei Americane de Psihiatrie, care va fi publicat in mai 2013, revizuieste definitiile pentru anorexia si bulimia nervoasa in sensul in care se mareste zona de simptome care le defineste; o consecinta directa va fi ca majoritatea cazurilor de EDNOS vor fi diagnosticate ca anorexie sau bulimie, ceea ce pentru pacient este un avantaj din mai multe puncte de vedere. Modificari:
  • BED (Binge Eating Disorder) va fi catalogata ca o tulburare de alimentatie distincta;
  • amenoreea nu mai este un simptom necesar pentru diagnosticul anorexiei nervoase, deci barbatii care sufera de anorexie nervoasa nu vor mai fi "impinsi" catre un diagnostic de EDNOS; de asemenea, nu vor mai fi excluse de la diagnosticul de anorexie nervoasa acele femei care mai aveau ciclu deoarece faceau tratament hormonal sau erau in afara limitei de varsta normala pentru a avea ciclu (prea tinere sau prea in varsta).
  • definitia bulimiei va fi largita, pentru a include persoanele care trec prin cicluri de binge/purge de cel putin o data /saptamana pentru 3 luni. Anterior, daca aceste cicluri de binge/purge aveau loc de mai putin de 2 ori /saptamana pentru 3 luni, nu puteau fi diagnosticati cu bulimie nervoasa, ci cu EDNOS.
Noua definitie a EDNOS ramane in esenta neschimbata in DSM-V: "EDNOS este o tulburare de alimentatie care nu se incadreaza in criteriile de diagnostic pentru o tulburare specifica de alimentatie."
Cercetatorii au insistat pentru aceste modificari in DSM-V sa aiba loc deoarece definirea destul de vaga a EDNOS in actualul (inca) DSM facea imposibila o cercetare eficienta a tulburarilor de alimentatie. Aceste modificari probabil ca nu vor determina specialistii practicieni sa-si schimbe abordarea in practica, dar daca aceste modificari vor determina pe cei suferinzi si pe familiile acestora sa apeleze la o modalitate de tratament mai devreme, ele reprezinta o revizie binevenita.
Sursa: www.psychologytoday.com
Sustine-ne in retelele sociale! Da-ne Like!

Recomandari

Ne place si vrem sa stiti si voi.

  • Palatul Copiilor - pentru activitati extraordinare cu copiii, in special cursul de teatru