Asociatia pentru Prevenirea si Tratamentul Tulburarilor de Alimentatie APTTA

Cercetare stiintifica si noutati in tulburarile de alimentatie

17.03.2013

Ce părere au adolescenții despre sănătatea mintală?

Cu toate că frecvența tulburarilor mintale în rândul adolescenților este în creștere, specialiștii apreciază că puțini adolescenți apelează la tratament de specialitate. Un studiu efectuat în 2012 de departamentul de psihologie al York University, Canada, are ca obiectiv analiza blogurilor tinerilor între 18-25 de ani care suferă de o tulburare mintală pentru a înțelege mai bine experiențele lor. Pentru a găsi blogurile s-a utilizat un motor de cautare pe internet utilizând cuvinte primare privind sănătatea mintală. În final, au fost selectate 8 bloguri prin intermediul cărora tinerii și-au exprimat sentimente de neputință ca urmare a preocupării lor legate de sănătatea mintală, simțind în același timp un profund sentiment de singurătate.
Raportat la propria persoană, au descris problemele lor de sănătate mintală ca o forță distructivă atotcuprinzătoare în toate aspectele vieții. S-au simțit colpeșiți de probleme, dar în același timp se învinovățeau pentru că nu pot controla aceste experiențe. Toți cei 8 bloggeri au descris sentimente puternice de frustrare și resentimente, o parte au descris tulburările ca fiind dominante, paralizante, istovitoare, inspământatoare, fara speranță, se simt constrânși și controlați de simptomele lor, epuizați, mulți dintre ei nu știu ce trebuie să facă, le este teamă. Toți au exprimat un pesimism profund și lipsa de speranță în privința viitorului ca adult ce suferă de o tulburare mintală mulți dintre ei gândindu-se la suicid. Unii au exprimat vinovăția că nu își pot controla problema. În ciuda sentimentului de neputință 7 din 8 au descris activitățile de autoîngrijire cum ar fi luarea medicamentelor și bloggingul în sine ca fiind de ajutor.
Din punct de vedere interpersonal au reieșit sentimente de singurătate, lipsă de conexiune cu ceilalți, au raportat că ascund sentimentele de cei din jurul lor pentru că se simt rușinați, ingrijorați de reacția lor, se simt ca o povară și sunt speriați și nesiguri în a primi ajutor. Ei au mai vorbit de asemenea despre faptul că simt că nu fac parte din lumea din jur. Mulți dintre ei de fapt se învinovățesc pe ei pentru că sunt singuri întrucât simt că sunt lipsiți de capacitatea de a se conecta cu ceilalți și merită aceasta izolare. Tinerii au descris profesioniștii din sănătate ca neresponsivi și inabordabili. Toți cei 8 bloggeri au povestit că ceilalți cred că problema lor este ușor de gestionat, în consecință, au simțit desconsiderare față de problema lor și consiliere simplistă. Mulți dintre tineri au simțit ca nu primesc suficientă grijă, că sunt abandonați și că bloggingul îi conectează cu oameni care îi înțeleg dar și că astfel au posibilitatea să ajute la rândul lor.
În concluzie, acest studiu sugerează că un motiv pentru care tinerii nu caută ajutor poate fi acela că ei percep sistemul de sănătate în mod negativ și se simt deconectați de la aceste servicii. Pentru a scădea sentimentul de neputință și izolare al tinerilor eforturile ar trebui să se concentreze pe creare și dezvoltare de resurse și servicii care să permită tinerilor să se simtă conectați și incurajați. Cercetările arată că problemele de sanatate mintală sunt destul de întalnite printre tineri, până la 25 % confruntându-se cu o problemă de sănatate într-un anumit an. În ciuda frecvenței mari, tinerii puțin probabil cauta ajutor și ca rezultat mulți nu primesc o îngrijire adecvata. De asemenea, stigmatizarea și credințele negative despre asistența în sănătatea mintală joaca un rol fundamental în decizia de a accesa și de a urma un tratament.
Având în vedere tendința tinerilor de a evita să caute ajutor trebuie explorate căi inovatoare de a auzi acești tineri , una dintre ele fiind internetul care a devenit un spațiu cheie pentru schimbul de informații de sănătate. De fapt, oamenii mai probabil caută informații pe internet decât să meargă la un medic. Mai mult decât atât, internetul nu este doar un loc de a aduna informații de sănatate, ci oamenii folosesc acest spațiu și pentru a-și spune poveștile și a se conecta cu ceilalți.
Sursa: www.jmir.org/2012/1/e17/ (Vol 14, No 1, 2012: Jan-Feb)
Sustine-ne in retelele sociale! Da-ne Like!

Recomandari

Ne place si vrem sa stiti si voi.

  • Palatul Copiilor - pentru activitati extraordinare cu copiii, in special cursul de teatru