Asociatia pentru Prevenirea si Tratamentul Tulburarilor de Alimentatie APTTA

Cercetare stiintifica si noutati in tulburarile de alimentatie

13.02.2013

Perfectionismul si tulburarile de alimentatie

2 aspecte ale perfectionismului sunt implicate in nemultumirea fata de propriul corp si dezvoltarea unei tulburari de alimentatie, conform unui studiu la care au participat peste 1000 de femei, publicat in aceasta saptamana in Journal of Eating Disorders. Perfectionismul adaptativ consta in aplicarea unor standard inalte in ceea ce priveste dorinta unei persoane in a atinge idealul corporal visat. Perfectionismul maladaptativ se manifesta prin atentia excesiva fata de greselile proprii si fata de opinia celorlalti.
Rezultatele studiului arata ca ambele tipuri de perfectionism sunt implicate in preocupari crescute fata de imaginea corporala, ceea ce plaseaza persoana la nivelul unui risc crescut de a dezvolta o tulburare de alimentatie.
Peste 1000 de femei din categoria de varsta 28-40 de ani au participat la acest studiu, avand greutati pe toata plaja de marime, de la subponderala la obezitate morbida, cu un IMC intre 14-64.
Rezultatele au aratat ca aceste femei isi fixau o imagine corporala idealizata cu atat mai departe de cea reala, cu cat mai departe se situau fata de un IMC sanatos, si au gasit ca femeile care isi doresc cel mai mic IMC si cel mai subtire corp tind sa fie mai preocupate de propriile greseli, de ordine si organizare si au o stima de sine mai scazuta decat restul participantelor.
In timp ce o anumita doza de perfectionism este normala si necesara, peste un anumit nivel devine complet nefolositor si nesanatos. Stiind ca orice forma de perfectionism induce un anumit risc precum cel descris mai sus, este bine ca atitudinile de forma “totul sau nimic” sa fie puse la indoiala si discutate, iar persoanele care le adopta sa fie ajutate sa-si defineasca stima de sine si dincolo de abilitatea lor de a atinge standarde inalte.
Sursa: www.sciencedaily.com
Sustine-ne in retelele sociale! Da-ne Like!

Recomandari

Ne place si vrem sa stiti si voi.

  • Palatul Copiilor - pentru activitati extraordinare cu copiii, in special cursul de teatru